Marja-Leena -papin mietteitä

Ytimestä

26.6.2018

Luuk.9:57-62

Evankeliumit kertovat tapahtumista, joissa Jeesus esitti ihmisille kutsun: "Seuraa minua." Omana rippikouluaikanani ja muutoinkin saarnoissa siihen aikaan, puhuttiin etsikkoajoista. Se tarkoittaa sellaisia elämänvaiheita, jolloin kokee erityisesti, että Jumala kutsuu.Aina ei itse alussa edes tiedä, tai tunnista mitä on tämä kaipaus ja ikävä jotain merkityksellisempää, henkisempää kohtaan.Sellaisia aikoja voivat olla juuri ripariaika tai elämän muutosvaiheet. Elämässä on oman paikan etsimistä ja silloin voi kokea, että kenties voisin rukoilla Jumalan johdatusta oikean suunnan löytämiseksi. Joskus elämän tuomat vaikeudetkin voivat olla väylä Jumalan kutsulle.

Evankelista Luukas kertoo, kuinka Jeesuksen taipaleen varrella oli ihmisiä, jotka olivat Hänestä kiinnostuneita. Jeesuksen kutsuun vastaaminen ei kuitenkaan ollut aivan itsestäänselvyys. Eräs kutsun kuullut luuli, että Jeesusta seuraamalla saisi helpon elämän, saisi vain kierrellä ympäri maata suosittuna kansanjoukkojen keskellä. Jeesus pudotti tämän seuraajan maanpinnalle kertoen, että eläimilläkin oli pysyvämmät kodit kuin hänellä. Jeesus tietää siis kokemuksesta, mitä on olla koditon, tuntea itsensä kodittomaksi. Toinen halusi ensin mennä hoitamana hänelle tärkeitä asioita. Ei Jeesus kiellä läheisistä huolehtimista, mutta tämän kutsutun kohdalla oli kysymys siitä, että hän olisi yhtä hyvin voinut sanoa:"Kyllä minä seuraan sinua, mutta joskus myöhemmin."

Kolmannelle Jeesus sanoi: "Älä jää kiinni menneeseen." Se on tärkeä ohje ja vaikeakin. Nykyäänkin puhutaan paljon siitä, kuinka on suorastaan terveellistä olla märehtimättä liikaa mennyttä, sitä jota ei enää voi mitenkään muuttaa.On parempi antaa anteeksi toisille ja itselleenkin.

Se mihin Jumala meitä Jeesuksen kautta kutsuu on vapauttavaa. Armo on rakkautta, jota saamme ottaa vastaan ilman, että olemme sitä  ansainneet. Sellaisen rakkauden vastaanottaminen ei ole helppoa meille, jotka haluamme kaikesta maksaa ja kaiken ansaita itse. Jumalalle emme kuitenkaan pysty mitään maksamaan, siksi armo on ilmaista, mutta ei halpaa. Jeesus maksoi siitä kovan hinnan, Hän sovitti ristillä maailman synnin.

Mitä se synti on, josta kirkossa aina puhutaan? Onko se jotain tekoja?

Synti on selän kääntämistä Jumalalle."Minä en sinusta välitä, enkä usko.Tuskin olet edes olemassa" Teot ovat sitten seurausta.

Ja myös toisin päin, teot ovat myös seurausta uskosta. Jumala ei vaadi meiltä mitään hyviä suorituksia,tai elämän parantelemista, syy miksi näin voi tapahtua, on vastausta rakkauteen. "Koska Jumala on meitä näin rakastanut olemme mekin velvolliset rakastamaan toisiamme." Hyvät teot, toisen huomioonottaminen ja omankin elämän kunnioittaminen nousevat kiitollisuudesta armahtavaa ja rakastavaa Taivaallista Isää kohtaan. Siksi usko ei ole kahle vaan vapaus. Rakkaudessa ei ole mitään pakkoa. Jeesus Kristus ei pakota ketään seuraansa, Hän vain kutsuu ja rakastaaa jokaista luotuaan. Tässä riittää ihmettelemistä ja kiittämistä koko elämän ajaksi ja vielä sen jälkeenkin, kun luvassa on uskon vaihtuminen näkemiseen.

Uusia alkuja

Kevät tuli vauhdikkaasti ja nyt kaikkialla on kauniin vaalean vihreää.

Meidän, siis Tervon seurakunnan kotisivut, uudistuivat tänä keväänä ja tässä ensimmäisiä mietteitäni viime sunnuntailta, joka oli Äitienpäivä ja jo kuudes sunnuntai pääsiäisestä. Johanneksen evankeliumin 17. luku on otsikoitu sanoilla Jeesuksen jäähyväispuhe.

Jeesus oli lähdössä täältä ja jättämässä oppilaansa toimimaan yksin. Hän lupasi kuitenkin rukoilla heidän puolestaan. Tämä olisi meille vain historiaa, ellei Jeesus olisi myös luvannut rukoilla niiden puolesta, jotka heidän todistuksensa tähden uskovat Häneen. Tämä todistajien ketju on alkanut jo alkuseurakunnasta ja on jatkunut tänne saakka. Meillä on siis esirukoilija. Hän ei ole vain jossain kaukana taivaitten taivaissa, vaan Hän lupasi myös näin: ”Puolustaja, Pyhä Henki, jonka Isä minun nimessäni lähettää, opettaa teille kaiken ja palauttaa mieleenne kaiken, mitä olen teille puhunut."

Jeesus rukoili, että Hänen seuraajansa voisivat olla yhtä. Se olisi valtava todistus maailmalle. Tänä päivänä Kristuksen kirkko on hyvin monitahoinen ja hajallaan. Kirkkoa ja kristikuntaa on helppo arvostella. Kuitenkin Jumala rakastaa kirkkoaan ja omiaan, vaikka olemme niin erimielisiä. Koko ajan on kuitenkin pyrkimystä yhteyteen. Erilaisina yhdessä, armollisesti yhdessä, siinä on meille päämäärää.

Luontokuva